Σήμερα, ο όρος κατάθλιψη μοιάζει να αναδύεται περισσότερο από ποτέ μέσα από τον καθημερινό μας λόγο. Η οικονομική κρίση αυξάνει τα πραγματικά κρούσματα αλλά ταυτόχρονα φυσικοποιεί και την έννοια της θλίψης, η οποία μοιάζει πανταχού παρούσα.
Tι σημαίνει ευημερία; Τι σημαίνει «είμαι καλά»; Κάθε άλλο παρά αυτονόητες είναι αυτές οι έννοιες. Πασχίζουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να κατακτήσουμε την ευημερία, με την αβεβαιότητα και το άδηλο μέλλον που καραδοκεί.
Σε μια κατάσταση «ήπιας απόγνωσης» (quite despair) ζει ο περισσότερος κόσμος, έλεγε ο Φρόιντ.
Η κατάθλιψη δεν είναι «προνόμιο» του γυναικείου φύλου. Πλήττει και τους άνδρες. Σύγχρονες έρευνες τεκμηριώνουν ότι 10% του ανδρικού πληθυσμού νοσεί σήμερα από κατάθλιψη,
Πρόκειται για μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια που εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα και εκλείπουν την άνοιξη. Σπανιότερη είναι η εμφάνιση των καταθλιπτικών επεισοδίων τους καλοκαιρινούς μήνες στα άτομα με εποχική κατάθλιψη.
Τη μία νιώθεις χαρά, την άλλη λύπη, τα συναισθήματά σου εναλλάσσονται χωρίς να ξέρεις γιατί, νιώθεις ότι μέσα σου όλα είναι ρευστά, ασταθή, η διάθεσή σου απρόβλεπτη, σαν φτερό στον άνεμο.
Η εγκυμοσύνη εγείρει ποικίλες αλλαγές και ανατροπές στον ψυχισμό της γυναίκας. Οι ψυχικές και σωματικές αλλαγές δεν είναι πάντα αυτονόητη διαδικασία για την ίδια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη ασθένεια παγκοσμίως. Πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το 5,4% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 12 ετών πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη.
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι «προνόμιο» του γυναικείου ψυχισμού, νέα έρευνα στο «Journal of the American Medical Association» αποκαλύπτει ότι ένας στους δέκα νέους πατέρες εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη ή/ και μετά τη γέννηση του μωρού.
Η πιο καταστροφική συνέπεια της κατάθλιψης είναι συχνά η αυτοκτονία. Ενας στους δύο ανθρώπους που αυτοκτονούν είχε ιστορικό κατάθλιψης και ένα μικρότερο ποσοστό είχαν σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από αλκοόλ/ουσίες.
◄
1/1
►